Det er som regel større udskrivninger der bliver lavet, når privatpersoner endelig vælger at ringe efter en håndværker. Det kan være taget skal ordnes, at der skal bygges om, renoveres etc.
Som privatperson forventer man at arbejdet bliver udført korrekt og til tiden, men hvor sikre er vi privatpersoner egentlig? For hvad sker der, hvis håndværkerfirmaet lige pludselig går konkurs? Hvad sker der, hvis der er en fejl i byggeriet og de ikke er i stand til at betale en erstatning?
Dette sker heldigvis meget sjælendt, men som ejer af en håndværkervirksomhed, vil jeg stærkt anbefale alle mine kon-kollegaer at tænke dette ind i deres virksomhed, da en dårlig sag hurtigt kan sætte os andre under dårligt lys.
Hos os har vi fokuseret rigtig meget på risikostyring. Risikostyring er en process, hvor en flok eksperter vurderer alle aspekter af virksomhedsdriften. Hvilke svageheder er der i fundamentet? Er processerne strømlinet og effektive? Er det tilpas meget kapital i virksomheden? Hvordan ser økonomien ud generelt? Hvordan vil virksomheden klare det, hvis x, y eller z sker?
Risikostyring er en omfattende og ikke billig process, men den er kanon god til at spotte “ømme” punkter i fundamentet og dermed kan i arbejde mod at styrke disse processer. Dette giver en generelt stærkere virksomhed, hvilket både medarbejdere, vi som ejere og vores kunder vil sætte pris på.